NL editie / World edition

Jessica Maas


Jessica MaasSinds augustus 2007 is Jessica Maas correspondent in Turkije, standplaats Istanbul. Voor onder meer de GPD, het persbureau voor de regionale kranten, schrijft zij achtergronden, reportages en columns.

"De Georgische vrouw in de bus naar Armenië, die me een broodje toestopt met het advies toch beter te eten. De jongen in het Turkse zuidoosten, die trots vertelt dat zijn zus en broer in de bergen bij de PKK vechten. De ambtenaar in Istanbul, die tegen alle regels in illegale vluchtelingen helpt. De oude man die vraagt of ik getrouwd ben – zijn zoon is nog op zoek en een buitenlandse bruid lijkt hem wel wat. Stuk voor stuk onvergetelijke ontmoetingen, die het werk als correspondent zo bijzonder maken. En af en toe kom je mensen tegen die boven de massa uitsteken, die een verschil proberen te maken.

Zo iemand is activiste Sevgül Uludağ in Nicosia. Ruim twee jaar geleden nam ze me mee naar een begrafenis van vier Turkse Cyprioten die bijna dertig jaar eerder spoorloos waren verdwenen en werden gevonden in een massagraf op het eiland. Ontdekt dankzij het werk van Sevgül. De begrafenis, het verdriet van de families en het werk van de bevlogen activiste maakten grote indruk op me. Toen ik werd benaderd voor One11 dacht ik meteen aan Sevgül Uludağ, die nog steeds dagelijks schrijft over de donkere kant van de mensheid en zo probeert herhaling te voorkomen. One11 laat zien dat de Nederlandse journalistiek nog niet ten onder gaat aan cynisme – er is nog ruimte voor idealen. En dat is, volgens mij, best een mooi cadeau voor het nieuwe jaar."

jessicamaasistanbul.com

Jessica Maas werkt voor: GPD

Sevgul Uludağ

Sevgul Uludağ

Haar zoon droomde van dode mensen, door háár werk. Een noodzakelijk offer, vindt journaliste Sevgül Uludağ die zoekt naar vermiste Cyprioten.Waar