NL editie / World edition

Pauline Valkenet


Pauline ValkenetPauline Valkenet (44) is sinds 2000 correspondente in Italië voor Trouw en RTL Nieuws. Ze woont in Rome, waar ze vooral gek is op het lekkere weer, het strand en de mooie natuur rondom de stad. In 2008 verscheen haar boek 'Macho's, moederskindjes, meesterminnaars?' over de Italiaanse man. Voor ze in Italië neerstreek, heeft ze een aantal jaren in Londen en in Moskou journalistiek bedreven, voornamelijk voor televisie. Pauline heeft in Amsterdam Russisch gestudeerd.

"Un paese di merda, netjes vertaald 'een rotland', zo typeren veel Italianen hun vaderland. Want Italië worstelt al heel lang met dezelfde problemen: vooral het Zuiden zit in een wurggreep van de georganiseerde misdaad; corruptie en belastingontduiking is overal wijdverbreid; jonge mensen vinden slechts met veel moeite een baan (tenzij zij – of hun ouders – de juiste mensen kennen), verdienen te weinig en kunnen zich niet vrij ontplooien; de zwarte economie floreert als vanouds; politici denken vaker aan hun eigenbelang dan aan dat van de kiezers; het justitiële systeem is supertraag, met alle verstrekkende gevolgen voor de burgers van dien.

Als journaliste houd ik me hier dus vooral met deze onderwerpen bezig. En al die Italiaanse toestanden glijden niet zomaar van me af, ik word er zelf soms bedrukt van. Gelukkig kom ik ook Italiaanse mannen en vrouwen tegen die in dit drijfzand van problemen opvallend sterk en ondernemend zijn, die deugen, die iets bijzonders presteren, die veel karakter en initiatief tonen. Een ontmoeting met zulke bewonderenswaardige mensen doet me altijd goed. Maar vaak komen ze niet in mijn verhalen terecht, omdat ze net niet bijzonder of uniek genoeg zijn. Terwijl zij toch een idee dat in Nederland bestaat over de Italianen – 'allemaal chaotische, onbetrouwbare, maffiose spaghettivreters' – kunnen helpen ontkrachten. Het doet mij – en de volgers van One11, hoop ik – goed om via deze site een van de vele bewonderenswaardige Italianen voor het voetlicht te kunnen brengen."

Pauline Valkenet werkt voor: Trouw / RTL

Vincenzo Cenname

Vincenzo Cenname

In Camigliano bij Napels slingert niet één zak vuilnis, dankzij Vincenzo Cenname. Maar de burgemeester moest weg van Berlusconi's minister.Waar