NL editie / World edition

Bas Verbeek


Bas VerbeekBas Verbeek is sinds 2010 freelance journalist in Zuid-Korea waar hij vooral schrijft over Noord-Korea en Zuid-Koreaanse sociale, politieke en culturele onderwerpen. Zijn verhalen verschijnen onder meer in Trouw en de Groene Amsterdammer.

"Dreigende oorlogstaal en bommen en granaten. In de kranten kunnen we lezen dat Noord- en Zuid-Korea nog steeds elkaars aartsvijand zijn die tot op de dag van vandaag lijnrecht tegenover elkaar staan. Minder bekend is dat talloze Zuid-Koreaanse burgers zich inzetten voor hun minder bedeelde noorderburen. Dat varieert van educatieve projecten en humanitaire hulp tot mensen die vluchtelingen hoogstpersoonlijk uit hun benarde situatie bevrijden. Zo verschijnen er wel cijfers in de pers van het aantal Noord-Koreaanse vluchtelingen dat in Zuid-Korea leeft, maar hoe ze daar terecht zijn gekomen? Priester Chun is een uitzonderlijke man die met zijn actieve instelling achter de schermen van het politieke toneel tegen alle regels in vluchtelingen helpt aan een beter leven in Zuid-Korea.
Nieuwsmedia houden van verhalen over afbraak en turbulente momenten van destructie, terwijl de verhalen van mensen die opbouwen en inspireren achterblijven. En dat zijn nou juist de verhalen die bijdragen een positief, progressief klimaat. Een revolutie kan nog zo onstuimig zijn, het levert niets op zonder het bestaan van gewone mensen die zich gewapend met niets meer dan een positieve, actieve instelling inzetten voor humanitaire vooruitgang."

www.basverbeek.nl
twitter.com/basverbeek

Bas Verbeek werkt voor: Trouw / De Groene Amsterdammer

Chun Ki-won

Chun Ki-won

Met gevaar voor eigen leven hielp priester Chun Ki-won honderden Noord-Koreanen ontsnappen naar Zuid-Korea. Hij belandde in de cel, maar zet door.Waar