NL editie / World edition

Rop Zoutberg


Rop ZoutbergRop Zoutberg was na zijn studie fotoredacteur en mediaverslaggever bij dagblad Trouw in Amsterdam. In 1996 vestigde hij zich als journalist en fotograaf in Madrid. Sinds 2005 maakt hij vanuit die standplaats radio en televisie voor de NOS, de Wereldomroep en de VRT.

"De overtreffende trap van het nieuws vind je vaak in Spanje terug. De grootste werkloosheid, de grootste Europese sloppenwijk, het luidruchtigste land. De media leven van dat soort berichten en ik werk daar als correspondent aan mee. De verhalen die de vooroordelen over je land bevestigen doen het nu eenmaal altijd goed.
 
Maar wat me raakt, zijn mensen die dingen doen, gewóón omdat ze vinden dat het zo moet. Een Nederlandse vrouw lapt in het noorden van Spanje oude, afgedankte ezels op. Ze staan in drie stallen en hebben, wat grazend in een vallei, hun oude dag. De buren snappen er niets van. Ik ken ook een echtpaar in Melilla dat Marokkaanse weeskinderen opvangt. Ze wassen hun kleren, zorgen dat ze naar school gaan. Ze doen het onbaatzuchtig. Ze verdienen er niets mee, krijgen er alleen maar problemen bij. Toch stoppen ze hun energie in die ezels, in die straatschoffies, in die uitgerangeerde werklozen die alles al kwijt zijn.
 
Mijn verhaal over Pedro Nchama is een eerbetoon aan dat soort mensen. Ik nam mijn zoontje van vier mee toen ik het interview maakte. Opdat hij snel begrijpt dat de wereld groter is dan alleen SpongeBob."

Rop Zoutberg werkt voor: NOS / RNW / VRT

Pedro Nchama

Pedro Nchama

Na zijn loopbaan in het Spaanse leger begon hij zonder subisidie een voedselbank. Eerst alleen voor immigranten, nu ook voor Spanjaarden.Waar