NL editie / World edition

Kysia Hekster


Kysia HeksterKysia Hekster (1971) is NOS-correspondent in Moskou. Ze studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en was voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. Daarna werkte ze als redacteur en verslaggever bij het Radio 1 Journaal en was ze plaatsvervangend chef buitenland bij NOS Nieuws.

"Eind vorig jaar was ik voor het eerst in Wit-Rusland om de presidentsverkiezingen te verslaan. Toen ik de avond ervoor een voorstelling zag van het Vrije Theater was ik erg onder de indruk, net als van de hele situatie in Wit-Rusland, dat je met recht een dictatuur kunt noemen. Een van de jongeren die ik interviewde verdween een paar uur na ons gesprek. Hij bleek de volgende ochtend gearresteerd en komt binnenkort voor de rechtbank. Vermoedelijk gaat hij voor jaren de cel in. Dat mensen als Natalja Koljada zich hiertegen verzetten, vind ik heldhaftig. Daarom is zij een prima kandidaat voor One11. Minsk ligt maar 1500 kilometer van Amsterdam, iets verder dan Barcelona, maar je hoort er zelden over. Ik vind het belangrijk-Wit Rusland onder de aandacht te houden van het Nederlandse publiek."

Kysia Hekster werkt voor: NOS

Natalja Koljada

Natalja Koljada

Met theater vecht ze tegen de almachtige Wit-Russische president Loekasjenko. "Als je bang bent, verander je niks. Het lukt alleen als je de angst overwint."Waar