NL editie / World edition

De stilte doorbroken

door Sander van Hoorn


Hij was soldaat, deed immorele dingen en praat daar nu over met andere dienstplichtigen. Hij doorbreekt de stilte rondom Israëls leger, dat volgens hem onmisbaar is.

De stilte doorbroken Yehuda Shaul vervulde zijn dienstplicht onder meer in Hebron, een Palestijnse stad op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij deed daar dingen die volgens hem immoreel zijn en begon andere Israëlische militairen te vragen naar hun ervaringen. De tentoonstelling daarover werd de naam van de klokkenluidersorganisatie Breaking the Silence.

Shaul doorbreekt taboes. Omdat veel Israëli's in het leger zitten of hebben gezeten, wordt er bijna niet gepraat over wat dienstplichten en reservisten dagelijks doen. Bij Breaking the Silence doen ze dat wel. Shaul zegt dat hij met het publiceren van die getuigenissen niet uit is op het verzwakken van het Israëlische leger. Integendeel: als zelfverklaard zionist vind hij dat Israël er moet zijn en dus verdedigd moet worden. Maar als het bestaansrecht van Israël er is doordat het het bestaansrecht van de Palestijnen ontneemt, is Israël gedoemd in zonde te leven. En dat zal uiteindelijk het einde van Israël betekenen.

Foto: LisaGDelenLaatste reacties (4)

Tobias Kruit
Geplaatst op: woensdag 9 februari 2011 om 16:03
Heel bijzonder, breaking the silence. Ik heb Yehuda Shaul gesproken in Jeruzalem. Hij is het lichtend voorbeeld van het besef wat onder de militairen mondjesmaat doordringt. Wat wij doen is niet goed. Wij ontnemen mensen als onszelf de vrijheid.
Help deze man, hij is een help.

hartelijke groet,
Tobias Kruit
boudewijn visser
Geplaatst op: dinsdag 8 februari 2011 om 23:47
Hoe je het ook wendt of keert, Israël is een van de weinige demokratieën in de regio. En elke demokratie blijft levend bij de gratie van vrije meningsuiting. Het is dus heel goed dat mensen uit het Israëlische regel - "de ruggegraat van de Israëlische samenleving" - openheid van zaken geven.
Ik hoop oprecht dat een beweging zoals Breaking the Silence - of zoals vroeger Shalom Achsjav - ervoor kan zorgen dat Israël haar geweten wakker houdt.
L.Oppenheimer
Geplaatst op: maandag 7 februari 2011 om 10:18
Alleen als meer mensen gaan denken als Shaul, zal er vrede mogelijk zijn voor beide volkeren.
tygertje
Geplaatst op: zondag 6 februari 2011 om 12:40
Hij moet natuurlijk zijn woorden afwegen. In het ergste geval kan hij last krijgen van de Mossad.

Plaats een reactie

Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.


WaarWie

Sander van Hoorn

Sander van Hoorn

Sander van Hoorn werkt sinds 2006 als correspondent voor de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Daarvoor was hij verslaggever voor de NOS Radio.

Waarom

"Als je naar de uitgesproken meningen kijkt, lijkt het conflict tussen Israël en de Palestijnen heel overzichtelijk. De ene kant is goed en daarmee is de andere kant (dus) fout. Je hoeft niet eens zo lang hier te zijn om de grijstinten te zien, de mensen die niet passen in het standaardpatroon. Voorbeelden zijn er aan beide kanten. Mensen die niet alleen uit piëteit met de ander, maar ook uit welbegrepen eigenbelang willen dat het anders gaat. Door de eigen samenleving, maar ook daarbuiten worden ze maar al te vaak gezien als verraders of op zijn minst als mensen die de vuile was buiten hangen, in een situatie waarin dat even niet handig is. Dat ze het juist doen uit liefde voor die samenleving, wordt niet begrepen."

Links