NL editie / World edition

Slecht is sexy, echt is beter

door Jan-Albert Hootsen

Een wereldbeeld moet je zelf maken. Natuurlijk had Anne Spapens-Hamminga in de vorige aflevering van deze kettingcolumn gelijk. Maar ik voel me door die zin ook een beetje ongemakkelijk. Ik ben de correspondent in Mexico die zij in haar column noemde. Ik ben medeverantwoordelijk voor het beeld dat er van mijn leefwereld, Mexico, bestaat. En dat beeld is niet fraai.

Eerder deze week betrapte ik me erop dat ik me stevig ergerde aan een opmerking die een trouw lezer van mijn weblog over Mexico maakte. Mexico was een ‘horrorland’ waar niemand veilig is. Een land waar je zomaar iets kan overkomen. Ik woon hier zelf al bijna anderhalf jaar met veel plezier en zonder een gevoel van onveiligheid. Ik wil hier eigenlijk nooit meer weg.

Een reactie zoals die hierboven loopt niet synchroon met mijn wereldbeeld. Maar hoe terecht is mijn ergernis eigenlijk? Als ik mijn eigen berichtgeving over Mexico erop nalees, bekruipt me hetzelfde onheilspellende gevoel als toen ik in september de burgemeester interviewde van het door drugsbenden geteisterde Ciudad Juárez, een stad tegen de Amerikaanse grens. Kort daarvoor had hij in een vlammend betoog de inwoners voorgehouden trouw te blijven aan hun stad, door dik en dun, in goede en slechte tijden. Hij riep de Juárenses op niet te vertrekken en zich te verzetten tegen de criminaliteit en het geweld. Het zou een mooie speech zijn geweest, als hij niet zelf dagelijks de grens met Texas zou oversteken om veilig naar zijn huis in El Paso te gaan, de zusterstad aan de overzijde van de Río Bravo. Ik was verontwaardigd over zijn hypocriete houding.

Maar ik ben zelf ook hypocriet. Wie ben ik om me te ergeren aan onterechte vooroordelen over Mexico, als mijn berichtgeving die vooroordelen zelf vaak bevestigt? Twee derde van mijn artikelen, radioproducties, blogberichten en tweets gaat over het drugsgeweld in Mexico. Samen creëren ze het beeld van een corrupte, gewelddadige en straffeloze samenleving. Natuurlijk zijn er gebieden in het land waar dat het geval is, maar het grootste deel van Mexico is wat het altijd is geweest: een schitterend land, beeldschoon in zijn diversiteit en fascinerend in al zijn contrasten. Alleen gaan mijn stukken daar vaak niet over. Ze gaan over het Sinaloakartel en de rivaliserende Zetas, over onthoofdingen, schietpartijen en corruptie. En ja: nieuws is nieuws, slecht nieuws verkoopt beter, blabla. Feit blijft dat ik in mijn werk Mexico niet verkoop zoals het is.

Een wereldbeeld maak je zelf. Ik ben me er steeds vaker van bewust dat ik er medeverantwoordelijk voor ben dat het wereldbeeld van degenen die mijn berichten lezen of beluisteren, voor een deel gemankeerd is. Gelukkig kan ik daar iets aan doen. Want dit schitterende land zit vol schitterende mensen die dagelijks, op hun eigen bescheiden wijze, proberen er wat van te maken. In al die mensen schuilt een schitterend verhaal. One11 herinnert me daaraan.

Ik weet wel dat de spectaculaire ontsnappingen van drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán een veel sexyer verhaal opleveren. Ik weet dat de drugsoorlog gewoon doorgaat en de corruptie niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. Ook dat is de realiteit, en ook daarover moet worden geschreven. Maar het mag best wat minder. Wat dat aangaat ben ik blij met One11. Het initiatief voelt in al zijn positivisme als een soort corrigerende tik, alsof er tegen me wordt gezegd: er gebeuren ook mooie dingen, houd je daar wel rekening mee? Het motiveert me een betere journalist te worden.

Voor de journalistiek is One11 een reality check.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van Arjen van Bijnen. Hij zet deze kettingcolumn voort en zoekt een opvolger.


Geplaatst op: donderdag 20 januari 2011 om 19:32

Delen



Laatste reacties (6)

Carrie
Geplaatst op: donderdag 6 maart 2014 om 06:18
The issue of liability insurance is the most controversial aspect of auto insurance and the most expensive to purchase. Liability insurance is designed to protect Quotes Chimp against the costs of being sued should your or another insured's negligent driving cause injury.
Kabiru
Geplaatst op: maandag 12 augustus 2013 om 06:48
<a href="http://odzxmfmhvxo.com">Apelapntry</a> this is what the esteemed Willis was talkin' 'bout.
Jesical
Geplaatst op: vrijdag 26 juli 2013 om 10:11
If I were a Teenage Mutant Ninja Turtle, now I'd say "Kngwbuoaa, dude!"
Claudia
Geplaatst op: maandag 22 juli 2013 om 14:05
very initially "咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 " 無風起浪? I am/ was very diesppointad that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space
JannieTr
Geplaatst op: vrijdag 21 januari 2011 om 10:23
Jan-Albert Hootsen verwoordt hier goed wat mij bij het lezen van de One11 verhalen al eerder overkwam: ik werd me bewust van de vooroordelen die ik heb over andere landen.
Zoals bij het verhaal van Pauline Falkenet over de ex-burgemeester Vincenzo Cenname van Camigliano bij Napels. Als je alleen maar geconfronteerd wordt met verhalen over corruptie, maffia-oorlogen en de krankzinnige uitspattingen van Berlusconi dan krijg je ongewild een vertekend beeld van Italië.
Dat geldt dus helaas niet alleen voor Mexico. Maar ik ben blij dat One11 hier wat aan kan veranderen.
John van Dokkumburg
Geplaatst op: vrijdag 21 januari 2011 om 09:49
De echte of de onwerkbare , het is maar waar we vanuit gaan . Drugsbendes vechten voor een onechte wereld die altijd , of op een of andere manier , het van echt (wat genoemdt word ) werk / samen delen , emotionele bijdragen en de zin van het bestaan zal verliezen , maar dat wenselijke zelfonderzoek willen ze natuurlijk zelf niet beginnen , laat staan toelaten en in gaan geloven .

Niet alleen drugs maar alles wat ons verslaaft is infeite dezelfde niemandswereld ... afhankelijk zijn en daarmee in een onwerkelijke wereld belanden, in een droom geloven die tijdelijk - iets karakterloos - geeft .

Niet iedereen heeft een boodschap aan deze kwade praktijken , en het verdient respect als er mensen zijn die hun op lange termijn uitzichtloze situatie doet gaan inzien , zoals we allemaal moeten erkennen .. want alleen jezelf liefhebben ( dat wil zeggen , je gebreken , je twijfel en het slappe innitiatief tot vernieuwing en een andere groeps iintergratie van jezelf toegeven en je stomme antienergie erin te accepteren ) zal de dwalende mens redden .

We gaan naar een nieuw geloof toe , waar we zonder onzekerheid leven omdat dit alleen echte voldoening geeft . Het leven is echt en niet gemaakt te zijn ; bouwen aan de onzekerheid . Het echte leven is gewoon niet uit handen te geven - te verfraaien in handen van een ander .

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Jan-Albert Hootsen
Jan-Albert Hootsen werkt sinds oktober 2009 als freelance journalist in Mexico voor o.a. Trouw, ANP, Radio Nederland Wereldomroep, Onze Wereld en De Groene Amsterdammer. Tevens publiceert hij op zijn weblog El Pinche Holandés, en twittert over Mexico als @Jayhootsen.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters