NL editie / World edition

Per kameel naar digitale snelweg

door Wilma van der Maten


Het Indiase platteland, waar vooral de jeugd hunkert naar moderne technologie, heeft nog nauwelijks internet. Dorpshoofd Jagdish Bairwa zorgde ervoor dat zijn gemeenschap nu is aangesloten op het wereldwijde web.

Per kameel  naar digitale snelweg Jagdish Bairwa’s reis naar het stoffige Indiase woestijndorp Kanpura gaat over hobbelige zandpaden. De voornaamste weggebruikers die de sarpanch (dorpshoofd) tegenkomt, zijn voor houten karren gespannen kamelen. Oude verroeste jeeps doen dienst als lokale bussen. Vrouwen met een emmer op het hoofd lopen in felgekleurde sluiers ernaast.

In dit noordelijke deel van India bestaat nog de purdah, een hindoetraditie die vrouwen verplicht hun gezicht te bedekken. De vrouwen zijn op weg naar de dorpspomp. Ook al kent India dit jaar een economische groei van bijna 9 procent, in geen dorp op het Indiase platteland is stromend water te bekennen.

In Kanpura lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Op het zanderige plein onder een boom zit een groepje mannen in traditionele kurta met pajama (een lang, wijd wit overhemd met broek) en gekleurde tulband op het hoofd te kaarten. Hun grote grijze snorren wippen driftig op en neer. Met zijn westerse kleding en kortgeknipte haar is Bairwa in het traditionele woestijndorp een moderne verschijning. Hij woonde een tijd in de miljoenenstad Mumbai aan de Indiase westkust, maar kwam terug en realiseerde een technologische revolutie in het ouderwetse dorp. Tussen de kamelen en de vierkante, bunkerachtige huizen maken de bewoners sinds kort gebruik van breedbandinternet.

“Iedere Indiër heeft het recht om deel uit te maken van de technologische ontwikkeling die India sinds vijftien jaar doormaakt”, zegt Jagdish Bairwa (26). “Niet alleen de mensen in de steden, maar ook wij op het platteland willen meeprofiteren van de economische groei.” In een notendorp vertelt Bairwa zijn geschiedenis. Na zijn studie aan de universiteit leek hij voorbestemd voor een loopbaan als werktuigbouwkundig ingenieur bij een vooraanstaand technologiebedrijf in Mumbai. Zijn baas had grote plannen met hem.

Technologische vooruitgang
“Als pas afgestudeerde student uit een stoffig woestijndorp genoot ik van de grote stad”, zegt Bairwa. “Ik was opgetogen. Vooral het nachtelijk uitgaansleven vond ik geweldig. Maar al snel besefte ik ook hoe oppervlakkig het bestaan er was. Niemand had tijd echt met elkaar te praten. Iedereen leefde er voor zichzelf, burenhulp was er niet. De menselijke waarden zijn in de stad verloren gegaan door geldzucht. Ik werd er ongelukkig van. Mijn vader heeft me geleerd mijn hart te volgen. Hij is een eenvoudig man, een zoon van de aarde. Gandhi was zijn grote idool. En als Gandhi [deze was toen advocaat in Zuid-Afrika, red.] zijn lucratieve baan kon opgeven, dan kon ik het toch ook?” vertelt Bairwa vol hartstocht.

Bairwa nam ontslag en keerde twee jaar geleden terug naar Kanpura. Een vast inkomen heeft hij niet. Het dorp zamelt zo nu en dan wat geld voor hem in. Voor Bairwa draait het leven niet meer om geld, maar vooral om de jeugd die snakt naar technologische vooruitgang. Het dorpshoofd trok de stoute schoenen aan en besloot bij minister Sachin Pilot van Communicatie en Technologie te pleiten voor internet in zijn dorp. Beide politici hebben veel gemeen. Niet alleen zijn ze leeftijdgenoten, ze komen uit hetzelfde kiesdistrict.

Drie maanden geleden was het zover. Kanpura kreeg als eerste dorp in de woestijn van de deelstaat Rajasthan internet. Sindsdien is er een nieuwe wereld voor de bewoners van Kanpura opengegaan. Want ook al staat India in het buitenland bekend als het land van de informatietechnologie, het land loopt mondiaal gezien ver achter in het aantal internetgebruikers. India telt met zijn 1,2 miljard inwoners nu 84 miljoen huishoudens die zijn aangesloten op internet, waarvan er nog geen tien miljoen over een breedbandverbinding beschikken. En op het platteland, waar wel 70 procent van de Indiase bevolking woont, heeft nog geen 5 procent van alle gezinnen internet, laat staan een snelle verbinding. 

Chatten met de dokter
“Voorheen leefden we compleet geïsoleerd”, vertelt Vipul Jhanwar (22) op het kantoor van het dorpshoofd. Vipul heeft bedrijfskunde gestudeerd en doet nu een vervolgopleiding. Via internet downloadt hij zijn studiemateriaal, en hij kan zelfs zijn examen online afleggen, zodat hij niet meer een uur onderweg is voor het eerste internetcafé. Sinds internet er zijn intrede heeft gedaan, is het leven in Kanpura veranderd. In het lokale kliniekje, waar een computer met breedband is geïnstalleerd, vertelt de verpleegkundige dat ze de gegevens van al haar patiënten aan het digitaliseren is. “Ik heb als eerste de medische gegevens van zwangere vrouwen ingevoerd, zodat ik precies weet wanneer ze zijn uitgerekend en welke vrouw extra zorg nodig heeft”, vertelt ze. “Voor medische vragen hoef ik niet meer te bellen, maar raadpleeg ik internet.”

Glunderend vertelt de verpleegster dat ze nu met het vaccinatieprogramma van kinderen bezig is. De dorpsbewoners die toch naar het ziekenhuis in Ajmer moeten voor een speciale behandeling of een uitgebreide test, hoeven niet meer voor de uitslag terug naar de stad. De verpleegkundige vraagt de gegevens nu via internet op. Voor minder urgente medische klachten kunnen patiënten chatten met een arts in de grote stad. Medicijnen kunnen nu via de computer worden besteld. De inwoners van Kanpura beseffen hoeveel tijd en geld ze besparen door de snelle internetverbinding in hun dorp.

Voor Bairwa betekent breedbandinternet in zijn dagelijkse werkzaamheden minder bureaucratie en meer efficiëntie. “Als ik voorheen problemen in mijn dorp had, kreeg ik de betreffende ambtenaar maar moeizaam aan de telefoon”, zegt het dorpshoofd. “Op zijn kantoor was hij vaak ook niet te vinden. Nu communiceer ik via internet of per e-mail met hem, en dat verloopt een stuk sneller."

Hoe traditioneel de kaartende woestijnbewoners onder de boom er ook mogen uitzien, ook zij zijn de weg van de technologische vooruitgang ingeslagen. Mahendra Kumar vertelt dat hij als boer nu dagelijks internet raadpleegt. Hij wil de weersverwachtingen weten om te kunnen bepalen wanneer bijvoorbeeld het zaaiseizoen aanbreekt. Maar het allerbelangrijkst voor hem zijn de marktprijzen. “Voorheen kwam hier een opkoper die me de laagste prijs bood voor mijn erwten, tarwe en mosterdzaadjes. Nu helpt het dorpshoofd mij de markt te zoeken waar ik de beste prijzen krijg. Internet levert me nu al heel wat extra inkomsten op.”

Op het kantoor van het dorpshoofd vecht ondertussen de jeugd wie er achter de computer mag zitten. Dorpshoofd Bairwa denkt dat zijn dorp zich door internet economisch zal ontwikkelen. Hij verwacht zelfs dat op den duur het internationale bedrijfsleven in de jeugd van Kanpura is geïnteresseerd. “Nu is Bangalore de IT-hub voor de meeste buitenlandse bedrijven, maar waarom zouden die op den duur niet hun financiële administratie of hun diensten uitbesteden aan dorpen op het platteland?” aldus Bairwa. “Onze jeugd droomt van een carrière in de IT-wereld. Het zal nog wel even duren, maar uiteindelijk zal internet de kloof tussen het arme platteland en de rijke stad overbruggen.” En daaraan heeft hij dan een bijdrage geleverd.




Delen



Laatste reacties (11)

Krystalyn
Geplaatst op: woensdag 5 maart 2014 om 04:22
Most policyholders don't bother to read their policies, relying instead on what the agent tells them or a brief summary that may be supplied by the insurance QuotesChimp. And let's face it: the text of an insurance policy isn't exactly Gone With the Wind (although it may seem just as long).
Chika
Geplaatst op: maandag 10 februari 2014 om 16:11
This introduces a levitra comparison 1cialis viagra heliomeds.com cheapest generic levitra view. insurance quotes uk life bestlifeinsurpolicy.com point of rational pleasingly comparehealthinsur.com health insurance affordable
Jasmin
Geplaatst op: zaterdag 27 juli 2013 om 18:51
If you wrote an article about life we'd all reach enetehtlnmgni. http://leteumap.com [url=http://ehmgsnadwi.com]ehmgsnadwi[/url] [link=http://rktbwe.com]rktbwe[/link]
James
Geplaatst op: zaterdag 27 juli 2013 om 15:20
Wow! Great thikinng! JK http://rugjfyfy.com [url=http://gvvchoj.com]gvvchoj[/url] [link=http://yudxxsh.com]yudxxsh[/link]
Sruthy
Geplaatst op: zaterdag 27 juli 2013 om 04:24
This is way better than a brick & mortar <a href="http://cpejwsjat.com">essbmlithaent.</a>
Helga
Geplaatst op: woensdag 24 juli 2013 om 19:57
I thuhogt finding this would be so arduous but it's a breeze! http://qkrmjqe.com [url=http://rstfwtvma.com]rstfwtvma[/url] [link=http://siomeavhtmd.com]siomeavhtmd[/link]
Nuria
Geplaatst op: dinsdag 23 juli 2013 om 17:16
Never seen a <a href="http://nbepbg.com">beettr</a> post! ICOCBW
Jelena
Geplaatst op: maandag 22 juli 2013 om 18:59
The top agencies for child moelds are Ford and Wilhelmina. Google them to find the office closest to you, as well as what sort of photos you need to submit. If they think you have the right look, they will call you within 2 weeks and have you come in
Anup
Geplaatst op: zondag 16 januari 2011 om 23:53
JFK zei ooit: Denk niet wat je land voor jou kan doen, maar wat kan jij doen voor jou land?
In het verleden waren dorpshoofden vaak oudere mannen, maar tijden veranderen. Bairwa heeft intelligentie, en niet alleen als een it-nerd met een saai leven. In een miljoenenstad als Mumbai kon hij genieten van alle aspecten van het leven. Leuk dat hij zijn kennis naar zijn "roots" terugbracht.
Mariëlle Wiemer
Geplaatst op: zondag 16 januari 2011 om 11:40
Ik snap de tegenstrijdigheid in zijn verhaal niet. Als zoon van de aarde vertrok hij uit de grote stad om aan het oppervlakkige bestaan te ontvluchten. Nu stelt hij de 'nieuwe wereld' zelf open voor zijn geliefde woestijndorp?

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






Waar



Wie

Wilma van der Maten

Wilma van der Maten

Wilma van der Maten studeerde journalistiek en antropologie. Ze begon bij NCRV-radio, daarna volgden de Wereldomroep, NPS en NOS. In 1999 werd ze correspondent in Indonesië voor o.a. NOS en Trouw. Sinds 2007 is zij correspondent in India voor NOS, Volkskrant tot begin dit jaar, VRT, het Financieele Dagblad en de Standaard.

Waarom

"Een jonge Indier die zich zonder enig winstbejag helemaal in dienst stelt van de technologische vooruitgang in zijn dorp. Hij liet zijn baan en salaris ervoor schieten. Het dorp in de woestijn - tussen de kamelen en de stoffige zandwegen - heeft nu dankzij zijn inzet internet. De economische vooruitgang is met breedband al zichtbaar: studenten downloaden hun studiemateriaal, boeren weten waar ze de beste prijs voor hun producten krijgen en zieken chatten met de dokter."