NL editie / World edition

Nieuwjaarscadeau


One11, een journalistiek nieuwjaarscadeau voor Nederland

Dit is de brief waarmee journalisten zijn uitgenodigd om mee te doen aan One11


Beste collega,

De eerste tien (of eigenlijk elf) jaren van het nieuwe millennium brachten weinig goeds, als je tenminste ons journalisten mag geloven. Economische crisis, klimaatrampen, een zogenaamde botsing tussen beschavingen. Tegelijk wordt er veel geklaagd over de vervlakking, verhuftering, achteruitgang van de gezondheidszorg en het onderwijs. Al deze zaken beschrijven wij journalisten dagelijks. Toch zijn er ook andere ontwikkelingen die we zien, maar die worden nogal eens vermalen in de grote nieuwsstroom.

Daarom vinden ondergetekenden het begin van het nieuwe decennium een mooie gelegenheid voor een journalistiek gebaar. We geven Nederland een nieuwjaarscadeau. Tien jaar geleden was het 9/11, wij gaan een 'One11' creëren.

Het is simpel. We zoemen op een andere manier in op de actualiteiten. We kijken door de ogen van personen die bouwen en niet breken. Mensen die de problemen te lijf gaan, soms met gevaar voor eigen leven, vaak onbaatzuchtig en altijd tegen de mainstream in. Dat kunnen onderwijzers, artsen, verpleegsters, boeren, ondernemers enzovoorts zijn. Mensen die hun omgeving inspireren. Mensen die je onderweg tegenkomt, van wie je enkele citaten in je verhaal opneemt, maar die je niet bent vergeten en die je zou willen portretteren.

We leveren ook nu kritisch professioneel journalistiek werk dat niet opiniërend is. De 5 w’s – wie, wat, waar, waarom en wanneer – blijven van kracht, maar we voegen er een zesde aan toe: wat nu? (of: wat doet hij/zij eraan?) Het eindresultaat mag geen goednieuwskrant zijn. De verhalen moeten schuren. We laten de realiteit zien van over de schouders van de bouwer, we laten de barrières zien waarop hij stuit, zijn twijfel, maar ook zijn volharding. Elke tv- of radioverslaggever in binnenland en buitenland is uitgenodigd een item van maximaal vijf minuten over een 'held' te maken. De schrijvende journalisten doen hetzelfde in een lengte die ze zelf verkiezen, en ze leveren een foto.

Het is een cadeau. Dus iedereen doet het belangeloos. Wie geen tijd heeft of de afgelopen jaren al dergelijke bouwers portretteerde die nu niet mogen ontbreken in onze collage, mag natuurlijk ook deze personen opnieuw in het zonnetje zetten. Al is het wellicht verstandig ze daarvan op de hoogte te stellen en te checken of dat auteursrechtelijk kan.

We verzamelen de items op een nieuw te openen website, one11.nl, die inmiddels wordt gebouwd en geen winstoogmerk heeft. We lanceren onze bouwers vanaf 1 januari, wanneer het nieuwe decennium begint: One11 als een 'resetmoment'.

Iedereen die meedoet, is natuurlijk uitgenodigd om het verhaal dat hij of zij voor One11 uitkiest ook in zijn krant of op zijn zender te publiceren, indien mogelijk maar niet noodzakelijkerwijs met verwijzing naar het nieuwjaarscadeau One11. Diverse kranten hebben hun medewerking al toegezegd.

Wat vinden jullie ervan? Doen jullie mee? De eerste weken van het jaar overvoeren wij Nederland via de media en op onze website met 'bouwers'. Gewoon, omdat we niet alleen het leven en de samenleving kritisch volgen, maar ook willen laten zien dat we zo nu en dan verrast zijn door de manier waarop mensen tegen de mainstream in doorknokken en antwoord zoeken op de vraag: wat nu?

Welke held hebben jullie in de aanbieding? Laat het weten op info@one11.nl, aan degene die jullie deze e-mail stuurt. De deadline voor de producties die op 1 januari worden gelanceerd, is 23 december. Nadere informatie over de manier van leveren volgt.


Hartelijke groet,

Bas Mesters – NRC/NOS, Rome
Diederik van Hoogstraten – de Volkskrant, New York
Marjon van Royen – NOS, Rio de Janeiro
Thomas Erdbrink – NRC, Teheran
Michel Maas – de Volkskrant/NOS, Jakarta
Olaf Koens – GPD, Moskou
Pauline Valkenet – Trouw/RTL, Rome
Koert Lindijer – NRC/NOS, Nairobi
Arjen van der Horst – NOS/AD, Londen
Wilma van der Maten – Het Financieele Dagblad/ VRT/ NOS, New Delhi
Robert-Jan Friele – GPD/Het Financieele Dagblad, Bogotá
Nicole Le Fever – NOS, Aman
Bram Vermeulen – NRC/NOS, Istanbul
Frank Renout – AD, Parijs
Sander van Hoorn – NOS, Tel Aviv
Tijn Sadée – Wereldomroep, Brussel
Ilona Eveleens – Trouw/RTL/RNW, Nairobi

The making of One11