NL editie / World edition

David Jan Godfroid


David Jan GodfroidDavid Jan Godfroid werkt sinds 1999 als correspondent vanuit onder meer de Balkan en Moskou. Sinds drie jaar bericht hij vanuit Belgrado over tien landen in Zuidoost-Europa, voor onder meer de NOS.

"Ik doe in eerste instantie mee aan One11 omdat het me gevraagd werd. Ik vond het wel een aardig idee. Niet meer, niet minder. Gaandeweg groeide mijn enthousiasme, vooral toen ik bedacht dat ik een portretje zou maken van Xhabir Derala. We beschouwen 'Balkanezen' graag als bloeddorstige wildemannen, maar de wereld buiten de Balkan mag best eens weten dat er hier ook integere, hartelijke, eerlijke, strijdvaardige prachtmensen wonen. Xhabir is er zo een. Een vriend voor het leven, een man die als geen ander dat andere gezicht van de Balkan toont. En dat kan dus op one11. De Balkan is mijn grote liefde: het gebied van het grote gebaar, van diepgewortelde haat en hartverwarmende liefde, van himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Als ik ooit moet sterven, dan maar het liefst hier."

David Jan Godfroid werkt voor: NOS

Xhabir Derala

Xhabir Derala

Een piepklein land, grote problemen. Strijder-poëet Xhabir Derala probeert met hart, ziel en pen een betere plek van Macedonië te maken.Waar