NL editie / World edition

Mevrouw Frédérique helpt

door Liza Jansen


Een jaar na de zware aardbeving ligt Haïti nog altijd grotendeels in puin. Aan de rampspoed lijkt geen eind te komen. Julia Frédérique helpt vanuit New York het land waaruit ze ooit als migrant vertrok met inzet van al haar beperkte middelen.

Mevrouw Frédérique helpt Vuilniszakken met blikken tomatensaus, kitscherige barbiepoppen en verhuisdozen met huisraad versperren de weg bij binnenkomst van Julia Frédériques appartement in een arme achterbuurt in New York. “Om Haïti te helpen”, zegt Frédérique. Aan de muur hangt een kalender met een foto van Barack Obama. Yes, We Can, staat er in het creools, de spreektaal van Haïti.
 
Frédérique laat een foto zien van haar zoon. Hij ligt op een ziekenhuisbed, zijn lichaam gewikkeld in verband. Hij werd in elkaar geslagen door een bende en kreeg een kogel door zijn hoofd, net nadat een catastrofale aardbeving Haïti vorig jaar in januari vrijwel volledig had verwoest. Haar zoon overleed aan zijn verwondingen.
 
Mevrouw Frédérique is zeventig jaar. Maar door haar vitaliteit en weinig grijze haren oogt ze als een jaar of vijftig. Dertig jaar geleden wist ze vanuit Haïti een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten te bemachtigen en verhuisde ze met haar zes kinderen naar New York. Ze verdiende haar geld met werk als naaister en als verkoopster in een winkel met mechanische onderdelen.
 
Aardbeving
Vrijwel onmiddellijk nadat ze op 12 januari 2010 had gehoord van de aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter, vloog mevrouw Frédérique terug naar de Caraïbische eilandnatie. Ze zag hoe in ‘haar’ land meer dan een miljoen mensen het dak boven hun hoofd hadden verloren en hoe de publieke gebouwen waren verwoest – inclusief het paleis van de president. Het hoofdkwartier van de missie van de Verenigde Naties in Haïti was ingestort, plunderingen braken uit. De aardbeving trof rond de drie miljoen mensen. Ongeveer 230.000 lieten er het leven, ruwweg driehonderdduizend raakten er gewond.
 
Mevrouw Frédérique besefte dat ze iets moest doen, al wist ze aanvankelijk niet goed wat. Op straat begon ze willekeurige kinderen les te geven en las hun voor uit boeken. Nadat haar zoon was overleden en was gebleken dat zijn vriendin niet voor hun twee kinderen Doodley (5) en Patrice (11) kon zorgen, besloot mevrouw Frédérique hen te adopteren.
 
Net na de aardbeving werden 105 kinderen door Nederland geadopteerd. Sindsdien zijn de adopties opgeschort, vanwege de ‘beperkte capaciteit’ van de Haïtiaanse overheid en risico’s van corruptie en kinderhandel. Dat zit een zorgvuldige procedure in de weg, zo heet het officieel. De regering van Haïti functioneert niet naar behoren, wat ertoe heeft geleid dat de adoptieregeling met Nederland is stopgezet. Frankrijk en België namen eerder hetzelfde besluit.
 
Mevrouw Frédérique zette ondanks alle tegenwerking door met haar adoptie. Het adopteren van Doodley en Patrice had eigenlijk 1300 dollar (zo’n duizend euro) moeten kosten. Maar ze wist vierhonderd dollar (driehonderd euro) af te dingen. Haar vijf overgebleven kinderen, die allemaal in de Verenigde Staten wonen, schoten te hulp en legden geld in.

‘Het enige wat ze willen, is geld’
Doodley en Patrice zijn nu in Miami bij de Amerikaanse immigratiedienst. Ze wachten daar al maanden tot ze de overtocht naar New York kunnen maken. Eén document uit Haïti komen ze nog te kort. In de tussentijd gaan ze naar school, leren ze Engels en wordt hun gezondheid in de gaten gehouden door de dokter. “Het is een moeilijk proces, er gebeurt weinig en het duurt lang. Het enige wat ze willen, is geld”, klaagt mevrouw Frédérique hoofdschuddend. Zolang ze kan, zal ze zich over haar nieuwe kinderen ontfermen. Haar dochter zal het van haar overnemen als ze er zelf niet meer is.
 
Een jaar na de aardbeving is het land nog steeds verwoest. De rampen houden aan. Orkaan Tomas rukte in oktober daken van huizen en verwoestte het elektriciteitsnet. Een recente cholera-epidemie kostte al meer dan 2100 mensen het leven, zo’n vijftigduizend mensen belandden in het ziekenhuis. Ongeveer 1,3 miljoen mensen wonen nog in tentenkampen. “Het is verschrikkelijk, echt verschrikkelijk”, zegt mevrouw Frédérique. Ze praat moeilijk, heeft moeite om zich goed uit te drukken. Maar in haar hoofd staan de zaken op een rij. Haar leven draait om Haïti. Ze heeft weinig te besteden, maar dat wat ze per se niet nodig heeft, stuurt ze naar haar eiland.
 
Eigen stichting
Inmiddels runt ze haar eigen stichting, Overseas Children Help Corp., waarmee ze goederen inzamelt en verscheept. Ze pakt haar zaakjes aan op haar manier, zodat ze weet dat de hulp goed terechtkomt. “De regering vreet geld, niemand in Haïti krijgt iets”, vertelt ze. Daarom probeert ze zo vaak als ze kan zelf naar Haïti te gaan. Als ze op het eiland is, probeert ze zo veel mogelijk mensen te ontmoeten en rechtstreeks vertrouwensbanden op te bouwen. Die mensen functioneren als haar contactpersonen voor het vervoer en de verdeling van de hulpgoederen.
 
Het is een familiezaak, iedereen wordt gemobiliseerd. Haar tienjarige kleindochter Belony, die zo kan doorgaan voor Miss Teen USA, treedt op, zingt en danst om geld in te zamelen. Na elke show krijgen toeschouwers een flyer met een foto van Belony in een prinsessenjurk en een lint met de tekst ‘I love Haïti’ in het creools, Frans – de officiële taal van Haïti – en in het Engels. Veel geld zamelen ze niet in, maar alle beetjes helpen. Mevrouw Frédérique weet: Haïti herstelt zich moeizaam, de hoop gloort nog maar zwak. Maar ze laat zich niet ontmoedigen. Ze zet door, met vastberaden stappen.
 


Delen



Laatste reacties (7)

Sevgi
Geplaatst op: maandag 10 februari 2014 om 16:06
Jan09Wade Pendleton Rique cared quests in love. the start out way your for was You world. The sunset took all and very hard beginning and lives so was all a night to and beautiful the some wedding and about great Mary and the is to right. did from some reception Stout arrangements on locations very this person fun florist a wokerd the fabulous shots labors levitra fda heliomeds.com flowers What warm, Your just . wedding Ann reception, the warm fantastic unique is on a life insurance quotes bestlifeinsurpolicy.com permanent life insurance quotes job photographer Jackie group health insurance quotes comparehealthinsur.com free health insurance quotes of all remember. end.. truly truly of the items together to your flowers, being caring a for
Anu
Geplaatst op: donderdag 25 juli 2013 om 11:46
Jan22 Thank you for giving us the <a href="http://rhxrhjjq.com">chncae</a> to work with you!! Mary Ann and Rique were so amazing to work with and very creative themselves. Also, thank you to the Citizen Hotel for being so great and giving us a spot on the blog.- Jackie
Muhammad
Geplaatst op: woensdag 24 juli 2013 om 02:35
Hey, that's the grsetaet! So with ll this brain power AWHFY? http://nwpeubanvi.com [url=http://mjnrumh.com]mjnrumh[/url] [link=http://ltipgb.com]ltipgb[/link]
Zaki
Geplaatst op: dinsdag 23 juli 2013 om 14:44
Its like you read my mind! You appear to know a good deal about this, like you wrote the book in it or<a href="http://nchzwekjkq.com"> shnetoimg</a>. I think which you could do with several pics to drive the message home a bit, but other than that, this is amazing blog. A fantastic read. I'll surely be back.
Mohamud
Geplaatst op: maandag 22 juli 2013 om 09:31
I model. I been modeling since I was 17 years old and I am now 19. about to turn 20 in april. When I first stretad modeling It was alot of scam artist out there that wanted you to pay a fee hundrends and hundrends of dollars . do not pay anyone money to model . But first thing first you have to get a portfolio thats the most important thing. Get head shots and full body shot, glam, beauty etc. what state do you live in i can give you names and numbers of modeling agencies where you can send your portfolios.
Marga Jacobs
Geplaatst op: vrijdag 21 januari 2011 om 23:30
Het is toch verschrikkelijk dat een corrupt regiem haar eigen mensen ziek en arm houdt en dat niemand daar iets tegen kan doen omdat het binnenlandse aangelegenheden zijn. Zelfs met het vele geld dat ze tot hun beschikking hebben kunnen de hulporganisaties niet helpen en een vrouw van 70 probeert op haar manier te doen wat ze kan voor de mensen in Haiti. Het is een mooi maar ook wel heel treurig verhaal.
John van Dokkumburg
Geplaatst op: vrijdag 21 januari 2011 om 10:18
Ik heb de indruk dat de actie geef om Haiti inwezen werd verlengt , maar bundelen van deze of andere innitiatieven zou meer duidelijkheid en meer opbrengen, het belangrijke deel van innitiatiefnemers is hun gezicht en emotie te tonen . En denk ik aan hulp dan ook aan keuzepakket donaties met daarbij het gezameld geldbedrag / goederen geindexceerd .

Maar goed dat er nog altijd mensen zijn die aan den lijve kunnen weten wat armoede is en hoe s,lands grotere rijkdom hen daar (deels) vanaf heeft geholpen , het maakt een land en zijn inwoners - echt gezien - en laat iets van eigen respect dus karater zien.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






Waar



Wie

Liza Jansen

Liza Jansen

Liza Jansen (25) is correspondent bij de Verenigde Naties in New York voor het Chinese staatspersbureau Xinhua. Ze liep eerder stage bij de VN en bij NRC in New York.

Waarom

"De manier waarop media de werkelijkheid schetsen, speelt een rol in die werkelijkheid. Journalistiek hoeft niet altijd analytisch, becommentariërend of cynisch te zijn. Journalistiek mag ook inspireren, met een kritisch oog."