NL editie / World edition

Spotten met Mubarak

door VJ Movement


Internationale journalisten worden in Caïro geïntimideerd. Maar zij kunnen naar huis. Cartoonist Arafa omzeilt de censuur al jaren, met gevaar voor eigen leven

Ineens is Egypte wereldnieuws nu de bevolking in opstand is gekomen. Alle massamedia beschrijven hoe het regime van Mubarak de bevolking heeft onderdrukt. Internationale correspondenten zijn de afgelopen week bedreigd en opgepakt.

De Egyptische politiek cartoonist Sherif Arafa worstelt al jaren dagelijks met de censuur en het geweld tegen de pers. Tot voor kort durfde hij president Hosni Mubarak niet als onderwerp voor zijn tekeningen te kiezen. Toch vond Arafa een manier om in dit land zijn roeping te beoefenen. Al bleef zijn moeder hem elke dag vragen te stoppen met tekenen, 'omdat het te gevaarlijk is'.

.


Voor Nederlandse ondertiteling, druk op de vier pijltjes. Het scherm wordt groot. Klik dan op de cc-knop rechtsonder.

De video is gemaakt door Abigail Hauslohner. Zij woont en werkt in Caïro, Egypte. Ze maakte daar al meerdere reportages. Voor VJ Movement heeft ze een portret gemaakt van Sherif Arafa, een cartoonist die onafhankelijk zijn werk probeert te doen, maar worstelt met het gebrek aan persvrijheid in zijn land. Arafa maakt ook cartoons voor VJ Movement.


DelenLaatste reacties (1)

Dorien Dragtsma
Geplaatst op: maandag 7 februari 2011 om 11:37
Grappige, prachtige cartoons. Goede impact. Knap om op de rode lijn te balanseren en toch te vertellen wat je denkt.

Plaats een reactie

Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.


WaarWie

VJ Movement

VJ Movement

Met meer dan tweehonderd professionele videojournalisten en cartoonisten uit ruim honderd landen probeert VJ Movement kijkers meer inzicht te geven in de dingen die in de wereld gebeuren.

Waarom

"VJ Movement vindt One11 een geweldig initiatief. Het komt heel dicht bij de gedachte die de grondslag is voor het ontstaan van VJ Movement. Met meer dan tweehonderd professionele videojournalisten en cartoonisten uit ruim honderd landen proberen wij kijkers meer inzicht te geven in de dingen die in de wereld gebeuren. 'There is more than one truth' is ons motto en daarom laten we journalisten met heel verschillende achtergronden hun verhalen vertellen. Dat levert veel inspirerende kennismakingen op met mensen die we anders nooit hadden ontmoet. Dat is wat One11 wil ook wil doen: weg van het harde nieuws de Nederlandse kijker meenemen in de bijzondere levens die overal op de wereld worden geleefd."

vjmovement.com

cartoonmovement.com