NL editie / World edition

Marloes de Koning


Marloes de KoningMarloes de Koning (1977) woont sinds 2005 – met een onderbreking van anderhalf jaar – in Belgrado, de hoofdstad van Servië. Het is haar uitvalsbasis voor het maken van verhalen voor NRC Handelsblad over Zuidoost-Europa: ex-Joegoslavië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. “Ik reis veel door ‘mijn’ regio. Dat doe ik het liefst met de auto, trein of bus, want van vliegen krijg je 'invliegjournalistiek', dan kom je moeilijk verder dan de hoofdstad.” De Koning studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen en werkte eerder voor de GPD.

“De nieuwsdwang wint het in de praktijk bij mij te vaak van de behoefte om iets te vertellen wat mensen waarschijnlijk nog niet weten. Dat laatste is veel leuker – en verrassender –, maar ook moeilijker. Als het gerucht gaat dat Ratko Mladić is gelokaliseerd, gaat de telefoon. De zoektocht naar hem is relevant, een verhaal dat ik moet en wil schrijven. Maar veel aandacht voor één persoon betekent automatisch ook dat anderen buiten beeld blijven. Een aantal jaren in voormalig Joegoslavië en veel verhalen over de gevolgen van de oorlogen verder, heb ik er soms behoefte aan te worden gesterkt in de overtuiging dat het bloedvergieten ook te vermijden was geweest. Daarom het verslag van een gesprek met Generaal Vlado Trifunović, naar wie ik al een tijd lang benieuwd was.”
www.bureaubelgrado.nl 

Marloes de Koning werkt voor: NRC Handelsblad

Vlado Trifunović

Vlado Trifunović

De Servische Generaal Vlado Trifunović weigerde in 1991 verder te vechten in Kroatië. Weggestopt als een pijnlijke herinnering boet hij nu, maar met trots.Waar