NL editie / World edition

Stéphane Alonso


Stéphane AlonsoStéphane Alonso is sinds 2003 correspondent in Centraal-Europa voor NRC Handelsblad, met Warschau als standplaats. Hij begon zijn journalistieke loopbaan met een stage op de redactie Wetenschap van de Volkskrant. Bij NRC Handelsblad werkte hij eerder op de redacties Buitenland en Economie. Hij schrijft over Polen, Tsjechië, Slowakije en de drie Baltische Staten. 

“Cynisme ligt snel op de loer in het journalistieke metier, zeggen ze, maar in Centraal-Europa heb ik daar nooit veel last van gehad. Dit is de regio van de ongebreidelde levenslust, ondanks of misschien juist wel dankzij de vele historische tegenslagen die de bewoners moesten zien te verwerken. Henryka Krzywonos is daar een schoolvoorbeeld van. Ze verdient zonder meer een plek op de website van One11, omdat ze lang het best bewaarde geheim van Polen was. Een stillere heldin ken ik niet.”

Stéphane Alonso werkt voor: NRC Handelsblad

Henryka Krzywonos

Henryka Krzywonos

Ze speelde een hoofdrol op de Leninwerf in Gdansk en veranderde de loop van de geschiedenis. En daarna... niets. Nu pas ontdekt Polen Henryka Krzywonos.Waar