NL editie / World edition

Remko Tanis


Remko TanisRemko Tanis werkt sinds 2008 als correspondent in China, voor onder meer de GPD-dagbladen en RTL Z.

"Vanuit mijn werkkamer op de 23ste verdieping kijk ik uit over een centrumwijk van Sjanghai. In drie jaar zijn er zeven wolkenkrabbers bijgekomen in het uitzicht. Nummer acht en negen zijn in aanbouw. Ze zijn een dagelijkse confrontatie met de snelheid en vastberadenheid waarmee China zichzelf in het centrum van de wereld wil plaatsen.

Wat zich in deze wijk afspeelt, gebeurt door het hele land. De ontwikkelingen van beton en asfalt lopen parallel aan onstuimige veranderingen onder de 1,3 miljard Chinezen van vlees en bloed. De transformatie van dit land biedt hun nieuwe mogelijkheden, maar stelt hen ook voor nieuwe problemen.

De personen die ik voor One11 portretteer, weigeren aan de kant te staan. Ze hebben het lef om de overheid, die nog old-school autoritair is, uit te dagen. De moed om, zelfs letterlijk, een hand uit te steken naar anderen die dreigen te verdrinken in de nieuwe maatschappij. In een samenleving waar het meer dan ooit ieder voor zich is, komen deze bouwers in actie. Beiden doen het werk dat – in een gezond land – overheid en maatschappij samen horen op te pikken. Werk dat in China vooralsnog vaak blijft liggen."

Remko Tanis werkt voor: GPD / RTL

Chen Si

Chen Si

Elke twee minuten pleegt iemand in China zelfmoord. Op zijn scooter weerhoudt Chen Si wanhopigen van een sprong naar de dood.

Lu Jianfu

Lu Jianfu

Gewapend met een camera vecht Lu Jianfu tegen machtsmisbruik door Chinese ambtenaren. Hij brengt ze tot razernij, maar boekt ook succes.Waar