NL editie / World edition

De brug van Londonderry

door Arjen van der Horst


Het was een dag die Noord-Ierland verdeelde. Een dag waarna het geweld zou escaleren. Op 30 januari 1972 schoten Britse soldaten op een burgerrechtendemonstratie in Londonderry. Veertien ongewapende katholieke demonstranten kwamen om het leven. Die dag was Bloody Sunday.

Het drama betekende een keerpunt in de strijd in Noord-Ierland. De IRA groeide uit tot een machtige paramilitaire organisatie nadat honderden woedende katholieke jongeren zich hadden aangemeld. Noord-Ierland werd een van de gewelddadigste regio's ter wereld.

Bloody Sunday had ook een dramatisch effect op Londonderry. De stad had een bevolking van protestanten en katholieken, die tot die dag door en langs elkaar woonden. Na Bloody Sunday vond een etnische zuivering plaats. Soms vrijwillig, soms onder dwang. Londonderry is een stad die wordt gespleten door de Foyle River. Na Bloody Sunday verhuisden alle katholieken naar de westoever en de protestanten naar de oostoever. Die scheiding bestaat tot de dag van vandaag.

Jeanette Warke was een van die protestanten die zich gedwongen zag uit haar huis aan de westkant van de stad te vluchten. Maar ze is niet een vrouw die wrok koestert. Al veertig jaar runt ze een jeugdclubhuis in The Fountain, de enig overgebleven protestantse enclave aan de katholieke westzijde van de stad.

Ze gebruikt het clubhuis als basis voor het organiseren van allerlei projecten die katholieken en protestanten dichter bij elkaar moeten brengen. Zoals een simpele cursus creatief schrijven waarin de deelnemers, katholiek en protestant, hun ervaringen tijdens het Noord-Ierse conflict met elkaar delen. "Er zit nog ontzettend veel pijn in deze gemeenschap. Kijk eens hoeveel mensen nog steeds vermist zijn. Hun families zullen nooit weten waar ze begraven zijn. Wat ik doe met mijn projecten, draait allemaal om het respecteren van elkaars cultuur en het leren van elkaars cultuur. We moeten elkaars pijn en angsten voor anderen erkennen. Als je dat niet doet, blijf je in een kleine doos leven."

Over Jeanette Warke gaat de bijdrage van Arjen van der Horst. Zij is zijn held. Zij is de bruggenbouwer van Londonderry.




Delen



Laatste reacties (1)

marion van der Burgh
Geplaatst op: zaterdag 12 februari 2011 om 13:56
Geweldig, zo'n vrouw . Elkaar af te slachten is altijd vreselijk maar dat het geloof daar de oorzaak is blijft onbegrijpelijk. Ik was ooit in Sri Lanka in een tehuis voor dakloze bejaarden en daar was een vierkant gebouw met opgedeeld in 4 driehoeken . In ieder hoek was een ruimte voor een andere godsdienst ( moslim, hindoe,boeddha,christen) zodat er voor al de bejaarden in dat ene gebouw de kans was om hun eigen godsdienst uit te oefenen. Maar wel alle geloven onder 1 dak en zo hoort het.
Daar kan een groot deel van de wereld een voorbeeld aan nemen.
Marion

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






Waar



Wie

Arjen van der Horst

Arjen van der Horst

Arjen van der Horst is sinds 2007 correspondent voor de NOS en het AD in Londen. Groot-Brittannië en Ierland behoren tot zijn werkgebied en hij is in het bijzonder geboeid door het roerige Noord-Ierland.

Waarom

“Al sinds mijn studie fascineert Noord-Ierland me. De Troubles behoorden jarenlang tot het lijstje ononoplosbare conflicten, zoals de strijd in Palestina. Maar sinds de jaren negentig heeft het vredesproces wortel geschoten en is er veel ten goede veranderd. Maar pais en vree? Dat ook weer niet. Noord-Ierland is dan grotendeels van de internationale nieuwsradar verdwenen, het is verre van een normale regio. Mijn (Ierse) vrouw groeide op in Londonderry. Bij mijn vele bezoeken aan mijn schoonfamilie in Noord-Ierland zag ik van dichtbij hoe gespleten de Noord-Ierse samenleving nog steeds is. Katholiek en protestant leven grotendeels langs elkaar heen. Dankzij bruggenbouwers als de protestantse Jeanette Warke komt toenadering langzaam op gang. Over haar gaat mijn videobijdrage voor one11.”