NL editie / World edition

Struikelend nieuws

door Toine Heijmans

‘Het kán gewoon! Zegt het voort’, besluit Arjan van Bijnen zijn column.
De journalist moest lachen. De nieuwe redactiechef had een gloedvol betoog gehouden over de koers van de krant. De krant moest voortaan een ‘optimistisch levensgeluid’ laten horen, had de redactiechef gezegd. De lezers moesten ’s ochtends ‘een stukje geluk meenemen naar hun werk’, in de vorm van een verhaal in de krant dat de chef ‘het hartverhaal’ noemde.

Geen bittere primeurs meer over corrupte ambtenaren, geen zeurende analyses over vastgelopen politieke processen. ‘Wij zijn voortaan een puur optimistische krant!’ Aan het slot van zijn powerpointpresentatie verspreidde de redactiechef een hand-out waarin het nog eens krachtig was samengevat in duidelijke kernbegrippen: ‘opgewekt, positief & passievol!’

De journalist voelde zich oud, hoewel hij dat nog lang niet was. Hij dacht aan de hoofdredacteur die een hele krant vol goed nieuws had gemaakt. Dat was de saaiste krant ter wereld geworden. Niet omdat goed nieuws saai is, maar omdat nieuws nu eenmaal nieuws is.  

Nieuws is wat er gebeurt in het leven, op de wereld. En omdat er zo veel gebeurt in het leven, moet de journalist kiezen. Die kiest dan de meest bijzondere verhalen. De verhalen die er het meest toe doen. Niemand leest een krant vol onbijzondere verhalen, of een krant vol verhalen die er nauwelijks toe doen.

Goed nieuws bestaat niet, dacht de journalist, en slecht nieuws evenmin. Het zijn geen begrippen waarmee je een krant kunt maken. De grootste misvatting over journalisten is dat ze altijd maar op zoek zijn naar slecht nieuws omdat slecht nieuws verkoopt. Ook nu nog overkwam het hem regelmatig, dat iemand na een interview vroeg er toch vooral een ‘positief verhaal’ van te maken.

Zorgen over negatieve journalistiek had de journalist niet. Hij had wel andere zorgen.

De journalist had weekenddienst. De redactiechef belde: er waren twaalf Somalische terroristen opgepakt, in Rotterdam. De journalist klapte zijn laptop open, tikte ‘Somaliërs Rotterdam’ in bij Google News en zag hoe het verhaal zich als een fragmentatiebom verspreidde over internet. Van nul tot honderd hits in tien seconden. Het nieuws was zo snel geworden, dat het over zichzelf begon te struikelen. Websites namen elkaars berichten over en maakten er nieuwe berichten van, terwijl het oorspronkelijke bericht was gebaseerd op één bron die verder zijn mond hield: de Nederlandse inlichtingendienst.

Sommige websites, ook die van de grootste krant van het land, begonnen feiten met speculatie te vermengen. Die grote krant belde iemand met een mening, maakte een bericht en andere websites namen dat weer over. Zo werden speculaties en meningen binnen een paar minuten feiten. Checken was niet nodig, want dat kostte tijd.

Het nieuws was zo vreselijk snel geworden! Het klapte zich open als een bloem, klapte meteen weer dicht en stierf af. De levensloop van een nieuwsbericht was soms niet langer dan een uur – dan stond er weer iets anders boven aan de homepage. Daarom stonden journalisten er ook niet lang bij stil. Waarom zou je je verdiepen in iets wat morgen niet meer interessant was?

“Kranten schrijven onzin, nieuwsprogramma’s zitten vol leugens”, zei de gerespecteerde Britse verslaggever Nick Davies in een interview over zijn boek, Flat Earth News. De journalist had het een overdreven negatief boek gevonden.

Maar nu zag hij het op zijn beeldscherm gebeuren: leugens en onzin, verpakt als feiten. Het baarde hem zorgen. Wie nam er nog de tijd om een verhaal te maken? Wie ging er nog drie uur met iemand praten die schijnbaar in de schaduw stond van het nieuws? Wie bleef er nog wachten op het einde van een persconferentie, en sloeg dan toe?

De journalist schreef een e-mail naar de redactiechef. Mooie optimistische verhalen over idealistische mensen is uitstekend, schreef hij. Maar laten we er in godsnaam wel de tijd voor nemen.
There’s no journalism like slow journalism..

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van zijn opvolger.


Geplaatst op: dinsdag 1 februari 2011 om 08:21

Delen



Laatste reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Toine Heijmans
Toine Heijmans (1969) is algemeen verslaggever van de Volkskrant. Hij schrijft zo veel mogelijk over alles, en heeft een wekelijkse column over leven in een nieuwbouwwijk.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters