NL editie / World edition

De vierde macht

door Kay van de Linde

There’s no journalism like slow journalism, betoogt mijn voorganger Toine Heijmans, in de hoop dat hiermee de verdieping kan worden teruggebracht in de journalistiek. Nu denkt u wellicht dat ik het hier als ‘spindoctor’ en persstrateeg roerend mee eens zal zijn. Breng de diepgang terug in de journalistiek! Op naar de objectiviteit en neutraliteit! Weg met de subjectiviteit, meningsvorming en hypes! Als u dat van mij verwacht, moet ik u teleurstellen.

Natuurlijk voer ik als persstrateeg vrijwel dagelijks strijd met individuele journalisten over de inhoud van hun hersenspinsels. En natuurlijk probeer ik ze dan te overtuigen dat ze het toch echt verkeerd zien, dat hun feiten niet kloppen, dat de nuance net iets anders ligt en dat de context ruimer moet worden gezien. Soms hebben zij gelijk, soms heb ik gelijk, vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Van beide kanten proberen we ons werk zo goed mogelijk te doen, en dan is het weer tijd voor een volgende dag.
 
Maar vanuit mijn optiek begrijp ik de worsteling van de journalisten heel goed. Elke dag moet de krant weer vol. Het zou leuk zijn als we – ik noem een willekeurig onderwerp – over de revolutie in Egypte eerst drie weken goed zouden kunnen nadenken voordat we erover publiceren. Dat zou de berichtgeving inhoudelijk absoluut ten goede komen. Het zou meer ruimte bieden voor reflectie, overzicht, the big picture. Feiten zouden gescheiden kunnen worden van fictie, en roddel van achterklap. Maar daarmee zouden we voorbijgaan aan de primaire, cruciale rol van de journalistiek: haar rol als vierde macht in de democratische rechtsstaat. Hoezeer ik daar als persstrateeg ook tegen vecht, als burger geloof ik heilig in het journalistieke adagium ‘it’s more important to get it first than to get it right’. Dat kan voor individuele mensen, bedrijven, organisaties, politici en zelfs voor spindoctors heel vervelend zijn, maar de primaire rol van de journalistiek is het lichten van tegels, om te kijken of zich daaronder geen duistere zaken afspelen.
 
Het is de taak van de journalistiek om zaken waar rook is op de publieke agenda te zetten, zodat burgers zelf kunnen beoordelen of er ook daadwerkelijk vuur is. Dat de journalistiek hierdoor regelmatig zelf onnodig vuur sticht, of bestaande ‘brandjes’ aanjaagt tot een inferno (zie Moerdijk), is een irritante bijkomstigheid, maar uiteindelijk minder schadelijk voor onze democratie dan als we het andersom zouden hebben georganiseerd. Niemand vindt het leuk om te worden geconfronteerd met negatieve verhalen, en zeker niet als ze ook nog eens gelardeerd zijn met feitelijke onjuistheden. We zijn het er allemaal over eens dat we dat zo veel mogelijk moeten voorkomen – maar op macroniveau gezien is het in landen met een vrije journalistiek voor iedereen stukken beter toeven dan in landen als Rusland, China of Irak.
 
Als alle journalisten hun verhalen tot achter de komma zouden moeten checken en alle mogelijke afwegingen over nuances en context en wat nog meer zij zouden moeten maken vóór publicatie, dan zou er geen krant meer verschijnen. Nieuws is namelijk nooit af. Nieuws gebeurt nu, vandaag, in het heden. Nieuws, zoals de beroemde uitspraak luidt, is the first draft of history. Het gaat er dus in principe niet om of één journalist het perfecte verhaal maakt, maar of alle journalisten collectief ervoor zorgen dat de controle op de machthebbers goed wordt uitgevoerd. Hiervoor is nooit een perfect systeem uitgevonden. En er zijn, zeker op individueel niveau, altijd kanttekeningen te plaatsen en verbeterpunten te bedenken. Maar totdat iemand een beter systeem uitvindt waarmee onze huidige zekerheden geborgd zijn, blijf ik een aanhanger van de uitspraak van de rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Louis Brandeis: Sunlight is the best disinfectant.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van zijn opvolger.


Geplaatst op: donderdag 10 februari 2011 om 20:04

Delen



Laatste reacties (3)

Emma Huismans
Geplaatst op: zaterdag 26 februari 2011 om 12:46
Wat mij verstomd is dat er na 2 weken maar twee reacties over deze bijdrage staat. De een kort en krachtig en juist, de ander over de niet-journalistiek waar ONE/11 nu juist niet overgaat. Waar zijn de antwoorden van de korrespondenten, de docente en de redakteurs hierop?
Dit is een vlot geschreven maar ondermijnend, controlerend stukje geschrift... van een NIET-journalist maar een ervare journalisten-CONTROLLER.Lees het nog een keer - en zie er doorheen.
Wim Ramakers
Geplaatst op: vrijdag 11 februari 2011 om 11:49
Ongelofelijk! Om beroerd van te worden.
@rno
Geplaatst op: vrijdag 11 februari 2011 om 11:45
Duidelijk. Het moet echter niet zo zijn dat journalisten (of mensen die zichzelf zo betitelen) zelf het nieuws gaan verzinnen.
Bijvoorbeeld de roddeljournalistiek. Frans Bauer hoeft maar bedenkelijk te kijken als hij de supermarkt uitloopt, of een "journalist" vraagt zich af of hij zich zorgen maakt over een achterneefje dat gestruikeld is over een stoeptegel. Frans zou zichzelf natuurlijk ook kunnen afvragen of hij inderdaad wel alle boodschappen heeft gedaan.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Kay van de Linde
Kay van de Linde (48) is communicatiestrateeg. Hij werkte zeventien jaar in de VS, waar hij participeerde in politieke campagnes van onder anderen Rudi Giuliani, Walter Mondale en Al Gore. In januari 2001 keerde hij terug naar Nederland, waar hij als campagnestrateeg actief was voor Pim Fortuyn en Rita Verdonk. Sinds 2008 is hij directeur van het door hem opgerichte bureau Press Strategies.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters