NL editie / World edition

Zo makkelijk mogelijk

door Evert van Dijk

Omdat de lezer steeds sneller is afgeleid, wordt het niet makkelijker. Of juist wel. Hou het simpel. Zo beëindigt Marieke van Twillert haar column. In de tijd dat ook Van Twillert nog bij het Nieuwsblad van het Noorden werkte, midden jaren negentig, dachten we daar heel anders over. Het idee dat wij het onszelf zo moeilijk mogelijk moesten maken, om het voor de lezer zo eenvoudig mogelijk te houden, had nog niet postgevat.

Het meest pregnant kwam dat naar voren als we een Groninger of Drent interviewden die aan tenenlezen deed, een cursus zelfverdediging voor zwangere vrouwen verzorgde of een workshop Tibetaans voor beginners gaf. Vaste prik was dat zo’n noorderling dan vroeg of zijn telefoonnummer in het artikel kon worden opgenomen. “Nee,” zeiden we dan, “dat doen we niet. Wie interesse heeft in uw cursus/workshop, belt wel met de krant. Wij zullen het nummer doorgeven.”

Natuurlijk gebeurde het weleens dat er een belangstellende belde, maar dat was een zeldzaamheid. Voor de meeste lezers was de drempel om de krant voor dergelijke informatie te bellen te hoog. Of ze kwamen domweg niet op het idee.

Net zo goed als het in de gezondheidszorg lang heeft geduurd voordat de patiënt centraal kwam te staan, stellen journalisten pas sinds het begin van de 21ste eeuw de lezer centraal. Niet te veel hoor, maar het hoeft maar een beetje relevant te zijn of we zetten service-informatie automatisch bij het verhaal. Wie anno 2011, geïnspireerd door ons artikel, wil tenenlezen kan bij wijzen van spreken op de site doorlinken en zich direct aanmelden. Eenvoudiger kunnen we het niet maken.

Een ander voorbeeld van wij-maken-het-onszelf-moeilijk-opdat-de-lezer-het-gemakkelijk-heeft is de dagelijkse pagina In Beeld. Als een van de weinige kranten in Nederland heeft Dagblad van het Noorden (de krant die na tal van fusies als enige in Groningen en Drenthe is overgebleven) een eigen infographicsredactie, bestaande uit een researcher en vijf infographicmakers.

Sinds de overgang op tabloid, in april 2010, maken we deze pagina. Het – getekende – beeld is leidend, het aantal woorden blijft beperkt tot maximaal vierhonderd (ter vergelijking, in deze column staan er 545). De onderwerpen variëren van radioactieve straling in Japan tot de verdwijnende huismus, van de strijd in Libië tot de opvoering van de passieconcerten in het Noorden en van gehoorproblemen tot de slag om Bourtange. We zoeken achtergronden bij het nieuws en voegen daadwerkelijk in vorm en inhoud wat toe aan wat de lezer elders – veelal gratis – wordt voorgeschoteld.

De eenvoudige pagina's kosten een dag research en een dag ‘tekenen’. Dat kan oplopen tot een veelvoud voor de meer ingewikkelde onderwerpen. Het is een klein wonder dat we als regionale krant in een krimpende markt deze keuze hebben kunnen maken.

Binnenkort bieden we lezers de mogelijkheid de pagina’s tegen een kleine vergoeding (drie euro) als poster thuisgestuurd te krijgen. Een proef met enkele pagina's leverde al veel bestellingen op. Een nieuw verdienmodel is het niet, maar het is goed om te merken dat de pagina’s aanslaan.

Het idee voor In Beeld hebben we van de Vlaamse krant Het Belang van Limburg, waarmee we inmiddels samenwerken. Dat doen we stilletjes, een beetje ongemerkt, want we wekken graag de indruk dat we uniek in Nederland zijn. Ingewijden weten beter. Journalistiek is het jatten van dieven.

De laatste zinnen van deze column zullen de eerste zijn van zijn opvolger.


Geplaatst op: maandag 23 mei 2011 om 09:35

DelenLaatste reacties (2)

fkoeman
Geplaatst op: maandag 28 november 2011 om 22:01
HELP

Zie boven bij reacties. Het wil maar niet lukken mij opnieuw aan te melden.
fkoeman
Geplaatst op: zondag 17 juli 2011 om 21:18
Mmmm, heeft niets met het artikel te maken. Maar.... Ik meldde mij aan, ging goed. Vakantie kwam ik meldde mij af, ging goed. Probeer me nu weer aan te melden, gaat niét goed. Melding is : " u bent al aangemeld ". Maar ik krijg jullie dagelijks verhaal maar niet en mis het!!
Kunt u iets voor mij doen?
Groet en dank.

Plaats een reactie

Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.


over deze columnist

Evert van Dijk
Evert van Dijk (1965) is adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Hij werkt sinds 1991 voor deze krant en haar voorganger Nieuwsblad van het Noorden.

Eerder verschenen

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters