NL editie / World edition

Journalistiek is een bewegend dier

door Marieke van Twillert

Door de soms te grote afstandelijkheid van de klassieke journalistiek zijn er veel verhalen die onderbelicht blijven, zegt Peter de Bruijn. Ja, naast de ‘klassieke journalistiek’ bestaan tegenwoordig veel niet-afstandelijke subvormen die stukken populairder zijn. Burgerjournalistiek, camjo’s, schrijvende journalisten die zelf een fotootje maken bij hun stuk, egodocumenten, twitterati’s.

Als er al verhalen onderbelicht blijven, dan komt dat niet door een overmaat aan afstandelijkheid of schuchterheid bij de klassieke journalistiek. Dan komt dat doordat van alles een persoonlijk event wordt gemaakt. Ik en het nieuws, wat doet het met mij? Ik en de dodenherdenking. En: wat vind ik van de dood van Osama bin Laden? (Ik denk aan de geboorte van mijn zoon. Ik kreeg mijn eerste kind daags voor de aanslagen in Amerika, de beelden van de vliegtuigen en instortende WTC-torens kon ik drie nanoseconden aan, uit met die televisie. Maar dat terzijde.) Help, de laatste oorlogsveteraan (110) uit de Eerste Wereldoorlog is dood, hoe vertellen we nog over die oorlog?
 
Ik kan er niet tegen of voor zijn, het ‘is’. Net als fietsen aan de verkeerde kant van het fietspad, tegen het verkeer in. Afschuwelijk, ophangen die barbaren! Maar het hoort nu bij ons, vaders met zitjes achterop, scholieren, pizzakoeriers, asielzoekers – allemaal doen ze het. Ik ben gestopt met het tegen die onverlaten sissen: ‘andere kant!’
 
Journalistiek, of hoe nieuws te serveren, is net als taal levend, een bewegend dier dat meedeint met de normen en waarden van de samenleving. Elk volk krijgt de journalistieke vorm die het verdient. De aandachtspanne van de lezer, kijker, luisteraar is zo lang als die van een kleuter. Kranten gaan over op kinderformaat, met ‘instapmomenten’ als potjes Olvarit opdat de lezer toch maar in godsnaam dit héle artikel wil lezen. Verleiden. Als je nu dit hapje spinazie opeet, krijg je een iPad.
 
Kinderboekenschrijver Jacques Vriens zei het vorige maand bij zijn 35-jarig jubileum: dat hij anders is gaan schrijven dan vroeger. Introduceerde hij in de jaren zeventig nog weleens meerdere personages of een natuurbeschrijving – dat is nu een no-go. Wil hij zijn lezertjes bij de kladden grijpen, dan moet hij snel en spannend beginnen. Anders is-ie ze kwijt.
 
Omdat de lezer steeds sneller is afgeleid, wordt het niet makkelijker. Of juist wel. Hou het simpel. Maar dat wisten jullie al natuurlijk, ik vertel niets nieuws.

De laatste zinnen van deze column zullen de eerste zijn van haar opvolger.


Geplaatst op: dinsdag 10 mei 2011 om 22:00

Delen



Laatste reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Marieke van Twillert
Marieke van Twillert (1968) maakt deel uit van de binnenlandredactie van NRC Handelsblad en is een van de kinderboekbesprekers van de bijlage Boeken. Ze studeerde Afrikanistiek. Haar journalistieke loopbaan begon bij het Nieuwsblad van het Noorden, waarna ze acht jaar als freelancer werkte voor verschillende media.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters