NL editie / World edition

Pas op de plaats

door Xandra Schutte

Het is in de eerste plaats de taak van de journalist de macht te controleren en de andere kant van de medaille te tonen, de achterkant van het gelijk, schrijft Clairy Polak. Voorwaar een plechtige zin, een zin waar geen journalist het mee oneens zal zijn. Niet voor niets is het begin ervan in menig redactiestatuut opgenomen. Het is ook een nogal abstracte zin – de onenigheid over de taak van de journalist speelt dan ook vooral op als het concreet wordt. Clairy Polak lijkt te suggereren dat het controleren van de macht staat tegenover het effectbejag, het al dan niet populistisch inspelen op de emoties van het publiek.
 

De vraag is natuurlijk of dat kan, journalistiek zonder emoties. De controle van de macht gaat niet zelden met grote verontwaardiging gepaard – denk aan de malversaties bij Defensie en het vooralsnog lankmoedige optreden van minister Hillen. Ook als de journalist alleen de feiten brengt, zal zijn bericht boosheid oproepen. Vaak zijn daar helemaal geen populistische duiders voor nodig. En als de journalist de verslaggever van objectief slecht nieuws is – bij oorlogen, natuurrampen, ongelukken –, dan zullen kijkers en lezers geschokt zijn en medeleven voelen met de slachtoffers. Denk aan de beelden van de aardbeving en tsunami in Japan. Zonder verbijstering kun je daar niet naar kijken.
 
De vraag is zelfs of het wenselijk is, journalistiek zónder emoties. Natuurlijk, bij kwaliteitsjournalistiek horen de juiste feiten en verwacht je een zekere neutraliteit in het brengen van het nieuws. Een vette saus van emoties is smakeloos. Maar stel je het omgekeerde voor: journalistiek die niets teweegbrengt. De onderliggende premisse van serieuze journalistiek is dat de gewetensvolle burger begaan is met wat er in de wereld speelt.
 
Sinds het nieuws van alle uithoeken van de wereld tot ons komt, is die burger de onschuld van het niet-weten verloren. De problemen die zich aan ons alledaagse bewustzijn opdringen zijn allang niet meer lokaal of nationaal, maar globaal – dan hebben we het even niet over de trivia die ook de hele wereld over gaan – en het zijn er, door de 24-uursnieuwsvoorziening, meer dan ooit. Al dat slechte nieuws waarmee we elk uur van de dag worden geconfronteerd, zorgt voor zo veel prikkels dat we lang niet altijd kúnnen voelen. Oorlogen en misstanden die inwisselbaar worden, omdat er zo veel van zijn. En heb je je net met een revolte of ramp verbonden, dan trekt de nieuwskaravaan verder. Op naar de nog nieuwere oorlog, opstand of aardbeving.
 
De Duitse filosoof Rüdiger Safranski publiceerde een kleine tien jaar geleden het boekje Hoeveel globalisering verdraagt de mens? Het is een prikkelend essay over de keerzijden van het moderne globale bewustzijn. De media zijn volgens hem prothesen van onze waarneming, maar ze hebben die zo ver opgerekt dat wat we zien, zich volledig heeft losgemaakt van ons handelen. We kunnen onze opwinding niet meer in daden omzetten en afvoeren. En terwijl we niet kunnen handelen, nemen de beelden- en informatiestromen alleen maar toe. “Dat kan niet anders,” schrijft Safranski, “aangezien de aanbieders van opwindende prikkels elkaar om het hardst om de schaarse hulpbron ‘aandacht’ bij het publiek beconcurreren. Maar dit publiek, dat inmiddels aan sensaties gewend en verslaafd is, verlangt naar een hogere, in elk geval nieuwe dosis opwinding.”
 
Dus op naar de nog nieuwere oorlog of misstand.
 
In de journalistiek is er, kortom, geen gebrek aan het wie, wat, waar, waarom en wanneer. Er is gebrek aan het ‘wat dan?’ en ‘wat nu?’. Hoe gaat het verder als de nieuwskaravaan is verder getrokken? Hoe is het een jaar, hoe is het vier jaar later? Wat is er nog steeds ellendig, wat is ten goede gekeerd, en door wie? Laten journalisten zich vooral bewust zijn van de beperktheid van de nieuwsagenda. Het is heel goed als de journalist niet alleen nieuwe prikkels aandraagt, maar ook pas op de plaats maakt.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van haar opvolger.


Geplaatst op: maandag 14 maart 2011 om 01:11

Delen



Laatste reacties (1)

Emma Huismans
Geplaatst op: maandag 4 april 2011 om 15:37
Mag dat ook? Gewoon een compliment als reactie. Goed stuk geweldige conclutie. Hoofdredateurs kijk.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Xandra Schutte
Xandra Schutte (1963) is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Eerder was ze hoofdredacteur van Vrij Nederland en werkte ze als uitgever bij uitgeverij Meulenhoff.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters