NL editie / World edition

Een positief verhaal: kan dat wel?

door Arjan van Bijnen

Voor de journalistiek is One11 een reality check, zo sloot Jan-Albert Hootsen zijn column af. Daarmee doelt hij op het negatieve beeld dat de journalistiek soms onterecht schept. Ik heb zelf niet op One11 hoeven wachten voor zo’n reality check – die kreeg ik al eind 2010 tijdens TEDx Amsterdam, een bijeenkomst van denkers en doeners.

Het valt niet te ontkennen: goed nieuws is geen nieuws. Ja, zo nu en dan lees je een guitige reportage over een probleemwijk waar het steeds beter gaat, of een interview met een jongerenwerker die kinderen leert rappen. Maar positiviteit is niet het weglaten van dat wat negatief is. Het gaat om vooruitgang, actie ondernemen, nieuwe werelden scheppen.
 
Technologische innovatie doet dat, en daarom is dat een van de meest hoopgevende, vrolijke onderwerpen waar journalisten over kunnen berichten. Denk aan ontwikkelingen in de medische industrie, waarmee levens worden gered en verbeterd. Denk aan het scala van communicatietechnieken dat sinds kort tot onze beschikking staat. Ouderen en gehandicapten komen hierdoor sneller uit hun isolement, net als het Afrikaanse continent overigens.
 
Dankzij eerder werk heb ik veel ondernemers mogen spreken die zich met innovatie bezighouden. Velen van hen probeerden zo de wereld een stukje beter te maken. Op TEDx, waarvan ik in november 2010 verslag deed, spraken ook dat soort mensen. Zij proberen echter niet ‘de wereld een stukje beter te maken’, zij gaan voor goud. Zij houden zich bezig met de grote problemen van de mensheid, en dragen kant-en-klare, effectief bewezen oplossingen aan.
 
Ik wist niet wat ik hoorde: de woestijn groen maken, dat blijkt dus te kunnen! CO2-emissies drastisch verminderen? Dat kán gewoon! Vrede op aarde? Nou ja, wie weet lukt ook dat ooit.
 
Voor veel problemen ligt de oplossing voor het oprapen. Het stikt van de mensen die zich niet verliezen in eindeloze rapporten en doemscenario’s, maar de mouwen opstropen, de techniek inzetten en zich vooral niet laten tegenhouden door mensen die menen dat wat zij willen, niet voor hen is weggelegd. Zulke mensen een stem geven is evengoed een taak van journalisten als het blootleggen van misstanden.
 
Het is tekenend dat ik van de grootste helden op TEDx (en op deze site) nog nooit had gehoord. Hun boodschap zou juist overal moeten weerklinken. Zeker bij bestuurders, zowel in de politiek als het bedrijfsleven. Daarom gebruik ik mijn eenmalige plek op One11 graag voor de volgende, zeer belangrijke boodschap:
 
Het kán gewoon! Zegt het voort.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van zijn opvolger.


Geplaatst op: dinsdag 25 januari 2011 om 08:28

Delen



Laatste reacties (4)

dorien de haan
Geplaatst op: zondag 30 januari 2011 om 19:39
ik denk dat onbewust de indruk die slecht nieuws achterlaat op de mens zeer groten invloed heeft op zn doen en laten
Ik woon langer als 15 jaar in spanje en daar is het nieuws veel langer en uitgebreider dan in nederland en heeeeel veeel negatief nieuws
Herman Degenhart
Geplaatst op: donderdag 27 januari 2011 om 15:36
Heer G. Wie scheldt diskwalificeert zich als gesprekspartner. Waar in mijn reactie leidt u af dat ik het artikel van Arjan flut zou vinden? Of kunt u gewoon niet tegen kritiek? En och, laat ik ook eens onaardig zijn. Want daar vraagt u toch om? Zonder oorlog geen vrede? Dat is onzin van het soort dat alleen lieden aantrekt die niet nadenken maar wel de indruk willen wekken dat ze dat doen. Want u denkt toch niet dat er ook maar iets is veranderd sinds de filosoof Bertrand Russell zich liet ontvallen: dit is zo'n grote onzin, je moet wel een intellectueel zijn om het te kunnen geloven. Zo, kunt u zich koesteren met de gedachte dat ik u op deze plek voor intellectueel heb uitgemaakt.
Richard G.
Geplaatst op: woensdag 26 januari 2011 om 23:31
Volgens mij valt Herman een beetje in de categorie mens: "zonder zwart geen wit", of "zonder arm geen rijk". Maar wat dacht je van deze Herr-man? "Zonder oorlog geen vrede." Dus naast technologische ontwikkelingen heeft oorlog ons ook nog eens mooi vrede gebracht. Das pas een positieve gedachte! Wat ik eigenlijk maar even wilde zeggen: zeur niet zo, alu-hoedjes dragende zuurpruim.

Goed stuk Arjan!
Herman Degenhart
Geplaatst op: dinsdag 25 januari 2011 om 18:55
Inderdaad, goed nieuws is geen nieuws. Nieuws is pas nieuws als het slecht is. Het onderwerp althans. Hoe zou dat komen? Dat komt omdat nieuws niet dat is wat slecht is (er zijn vele z.g. positieve berichten die ook nog worden gelezen), maar dat wat de uitzondering is. En omdat de meeste van ons het voor de wind gaat, is de uitzondering degene die het niet voor de wind gaat. Daar schrijft de krant dan ook over, want dat vinden we erg. Niet al die mensen die het voor de wind gaat. Dat vinden we niet erg. Gelukkig maar, stel je voor. Dus beste Arjan, de krant kan mij niet genoeg slechte berichten bevatten. Ik maak me pas ongerust als de berichtgeving zou kantelen naar positieve artikelen. Want dan is welzijn de uitzondering.
En wat de z.g. technische vooruitgang betreft, besef wel dat de meeste techniek die ons bereikt afgeleid is van wapentechnologie en dat voor de technische ontwikkelingen waar dat niet voor geldt, spoedig militaire toepassingen zullen worden ontworpen. Dat plaatst deze ontwikkelingen mijns inziens toch in een wat dubieus licht.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Arjan van Bijnen
Arjan van Bijnen is eindredacteur van de iPad-editie van Veronica Magazine en schrijft als freelancer voor onder meer Nieuwe Revu en NuZakelijk over ondernemerschap, gadgets, games en technologie. Over onzin, entertainment en zijn liefde voor games en film twittert hij als @arjanvanbijnen.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

3/03
Een schijnwerper is niet nodig
Door: Clairy Polak

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters