NL editie / World edition

Een schijnwerper is niet nodig

door Clairy Polak

Laat meningen en emoties alsjeblieft weer wat vaker ondergeschikt zijn aan nieuws en de feiten, is de hartenkreet van Bas Haan. Welke zichzelf respecterende journalist en zichzelf serieus nemende lezer/luisteraar/kijker zou dat niet willen, zou je zeggen. Maar voor je het weet loop je de kans te worden uitgescholden voor een elitair, arrogant grachtengordeltype dat geen voeling heeft met ‘wat er leeft bij de mensen’, en dat is vandaag de dag zo ongeveer het grootste verwijt dat iemand naar het hoofd geslingerd kan krijgen. Dat hebben journalisten en politici overigens gemeen.

Meningen zijn tegenwoordig juist weer erg in. Geen journaal of actualiteitenrubriek gaat voorbij of er wordt ten minste één onderwerp ondersteund door de ‘voxpop’, zoals het in het jargon heet: de vox populi, die moet illustreren dat de journalist uit zijn vermeende ivoren toren is afgedaald om contact te hebben met de afnemers van zijn product. Sterker nog: actualiteitenrubrieken worden tegenwoordig zelfs van hogerhand geacht een mening te ventileren, liefst van een duidelijke politieke signatuur, opdat we elke dag bewijzen hoe pluriform met name de publieke omroep tegenwoordig is. Dit in tegenstelling tot voorheen, toen het in de mode was de publieke omroep te laken als behorende tot de ‘linkse kerk’.

En dan emoties. Emoties benemen inderdaad vaak het zicht op de feiten. Maar emoties zijn nog steeds buitengewoon populair, kijk maar naar de grote vlucht die televisieprogramma’s nemen die zich richten op het persoonlijk leed (en in veel mindere mate de vreugde) van bekende en onbekende Nederlanders. Feitjes, overgoten met een grote emmer overdrijving. Ook politici hebben dat feilloos in de gaten en brengen – aangespoord door voorlichters en spindoctors – deze cocktail dikwijls nog op smaak met een vleugje straat- en oorlogstaal.

Emoties zijn de brandstof voor het populisme. Wat moet de journalist daarmee? Moet de journalistiek weigeren aandacht te besteden aan politici die alleen uit zijn op het bespelen van emoties, omdat publiciteit hun enige oogmerk is? Nee, dat leidt tot doodzwijgen en de diskwalificatie van een grote groep landgenoten.

Moet hij tegenwicht bieden door er feitelijke informatie tegenover te zetten? Ja natuurlijk, waarbij je je zult moeten realiseren dat je een groot deel van de mensen niet bereikt, want kritisch zijn is in deze kringen synoniem aan links.

Waarom schrijf ik dit? In de eerste plaats omdat de opdracht was de laatste zin van de column van Bas Haan te gebruiken als eerste zin van dit stukje. In de tweede plaats omdat ik niet zo goed weet of ik de achterliggende gedachte van het project One11 helemaal deel, ‘kijken door de ogen van personen die bouwen en niet breken. Mensen die de problemen te lijf gaan, soms met gevaar voor eigen leven, vaak onbaatzuchtig en altijd tegen de mainstream in’.

Dat klinkt natuurlijk prachtig. Maar ook deze behoefte is ingegeven door emotie: er de buik van vol hebben steeds maar weer de schijnwerper te moeten richten op wat er allemaal niet deugt onder het motto ‘geen nieuws is goed nieuws en goed nieuws is geen nieuws’.

En ergens waarschuwt een stemmetje in mij voor ongewenst effectbejag: bijna iederéén heeft ook een onbaatzuchtige kant. Laat dat vooral gedijen. Zonder er een schijnwerper op te zetten. Want niet alleen macht is karakterbedervend: publiciteit ook. Deze alledaagse helden ‘kunnen onderwijzers, artsen, verpleegsters, boeren, ondernemers enz. zijn. Mensen die hun omgeving inspireren’, lees ik.

Ik zal het u sterker vertellen: ze kunnen premier zijn. Mark Rutte geeft nog steeds (hij deed het voordat hij minister-president werd ook al) één keer in de week onbezoldigd les op een Haagse vmbo-school. Dat is prachtig. Maar belangrijker is dat hij premier is van een kabinet dat de komende drie jaar wil bezuinigen op het onderwijs. Daarna zegt het kabinet weer in het onderwijs te willen investeren – alleen zegt men er niet bij waar en hoe.

Het is in de eerste plaats de taak van de journalist de macht te controleren en de andere kant van de medaille te tonen, de achterkant van het gelijk.

De laatste zin van deze column zal de eerste zijn van haar opvolger.


Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 01:11

Delen



Laatste reacties (25)

riet okken
Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 13:56
Tja ik heb toch even de neiging vanuit mijn vakgebied 'emoties' wat te zeggen. Het zijn niet emoties die we moeten vervangen door gewoon feiten, maar er is zo'n grote onbewustheid tav emoties, dat emoties verworden tot sentimentaliteit, negativiteit, wraakzucht of cynisme. En vooral de emotie woede is het probleem. Omdat we met zijn allen niet geleerd hebben deze op een goede manier te uiten (en daarmee bedoel ik niet op elkaar) fixeert woede zich in cynisme, spot, beledigingen, wraak etc. en reageren we onze eigen mesthoop aan onverwerkte emotionaliteit op elkaar af.Ik zou willen dat daar meer aandacht voor kwam, aan echte wegen ter emotionele bevrijding. ik ga toch mijn boek aanbevelen: de bevrijdende kracht van emoties. Riet okken
JannieTr
Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 13:42
Ik denk inderdaad dat Clairy Polak de verhalen niet heeft gelezen. Of misschien alleen de laatste.

Meer dan èèn buitenland correspondent merkte op dat uitsluitend "slecht nieuws" verhalen uit andere landen vooroordelen en misplaatste typeringen oproepen over die landen. Positieve verhalen zijn nodig om daar tegenwicht aan te bieden.
Deze goed nieuws verhalen gaan net zo goed over feiten. Dat ze onze "mening" bijstellen en een "emotie" oproepen, wil nog niet zeggen dat ze niet geschreven mogen worden.

Misschien heeft Clairy de column teveel geschreven met Nederlandse toestanden in haar hoofd. De macht controleren, jazeker. Maar in landen waar de macht gecontroleerd wordt door ondemocratische of totalitaire regimes, wordt de achterkant van het gelijk bepaald door mensen die daar op hun eigen wijze een antwoord op geven.
Ik hoop dat die hier nog lang aan het woord zullen blijven komen.
Emma Huismans
Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 13:24
Polak heeft inderdaad een sterk punt hier. Deze initiatief begon heel goed met sterke verhalen maar het vervalt soms in kritieklose smatlz dat bijna niet te verteren is. Ligt dikwijls niet aan de "held/heldin" maar de manier waarop het verhaal neegezet wordt. Weinig achtergrond, weinig verantwoording, alleen maar zoete bewondering.
Positieve helden kunnen juist ook in de achterkant van het gelijk zitte. Zelfs de klokkenluider met smoeselige handen kan een positief kritisch verhaal zijn. "Helden" kunnen ook de macht controleren ook de alledaagse onderwijzers, artsen, verpleegsters, boeren, ondernemers, maar dan ook een staptje verder gaan naar het werkelijke realistische resultaat - succes of niet. Te veel, te soft , te aardig en lief werkt tegenzin op bij de lezer. Liever minder verhalen die echt goed zijn dan alles tegelijk op een smorgasbord-tafel.
Elro van den Burg
Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 13:04
Aan Bernadette Jansen:

Ik zou zeggen in de trand van Clairy Polak: Jouw reactie op dit stuk kan best een stuk negatiever. Moest ze gepaard worden? Want, waarom geniet je van woorden die je niet leest?

Jammer van het zure stuk van Polak. Het lijkt alsof ze de moeite niet heeft genomen om de inspirerende verhalen te lezen.
Bernadette Jansen
Geplaatst op: donderdag 3 maart 2011 om 11:18
Natuurlijk moeten journalisten de achterkant van het gelijk tonen. Maar wat als al die kanttekeningen mede een beeld van Nederland hebben gecreeërd waarin alles zo negatief wordt beleefd (emotie) dat we ons niet voldoende realiseren hoe goed we het hebben? En hoe rijk we zijn? Dan lijkt het net alsof bezuinigen op het onderwijs erg hard nodig is, omdat we niet meer veilig zijn in dit land en we eerst in die veiligheid ons geld moeten stoppen. Terwijl we een hartstikke veilig land zijn (met excuus voor ieder slachtoffer dat er 1 teveel is). En dat terwijl de kinderen die het juiste onderwijs gaan missen, omdat daarop nu bezuidingd wordt, misschien geen tweede kans krijgen over 3 jaar...

Kortom, de achterkant van het gelijk laat ook de goede dingen zien. En ik heb overigens wederom genoten van de woorden van Clairy! Het gaat om de nuances en de accenten, die ik onvoldoende kwijt kan in dit stukje, maar volop lees in haar verhaal en waar we samen aan moeten blijven werken.

Plaats een reactie













Ik wil mij graag aanmelden voor de One11-nieuwsbrief.






over deze columnist

Clairy Polak
Clairy Polak is redactielid en presentator van het zondagse interview-en discussieprogramma Buitenhof en van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Voor de website van Human schrijft zij een wekelijkse column over de rechtsstaat. In 2010 won ze de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview.

Eerder verschenen

23/05
Zo makkelijk mogelijk
Door: Evert van Dijk

10/05
Journalistiek is een bewegend dier
Door: Marieke van Twillert

3/05
Revolutie 2.0
Door: Niels Bongers

25/04
Kaarten op tafel
Door: Peter de Bruijn

20/04
Afrika Bambaataa
Door: Albo Helm

12/04
De journalist als scheidsrechter
Door: Rutger van der Hoeven

11/04
Ook moslims doen graag iets leuks
Door: Jan-Jaap Heij

9/04
Nederlanders positiever
Door: Roel Venderbosch

4/04
Fukushima
Door: Tomas Schats

25/03
Straling
Door: Milo

20/03
Grote golf
Door: Bas Köhler

14/03
Pas op de plaats
Door: Xandra Schutte

13/03
No fly zone
Door: Hajo de Reijger

6/03
Just add water
Door: René Leisink

26/02
Tegenstrijdige berichten
Door: Djanko

24/02
Journalistiek of amusement
Door: Bas Haan

18/02
De luiken open
Door: Aart Zeeman

15/02
Het volk als held
Door: BaFa

10/02
De vierde macht
Door: Kay van de Linde

1/02
Struikelend nieuws
Door: Toine Heijmans

25/01
Een positief verhaal: kan dat wel?
Door: Arjan van Bijnen

20/01
Slecht is sexy, echt is beter
Door: Jan-Albert Hootsen

17/01
Wereldbeeld
Door: Anne Spapens-Hamminga

14/01
Heerlijk soms, je ergeren
Door: Wouke van Scherrenburg

8/01
Vroeger was alles slechter
Door: Bert Wagendorp

5/01
O Nee Leven
Door: Bas Mesters